Wat zijn affirmaties & hoe gebruik je ze effectief?

yvonne
July 1, 2024

Vraag je je wel eens af waarom je telkens dezelfde vervelende mensen tegenkomt? Of waarom je telkens dezelfde vervelende ervaring meemaakt? Waarom het niet uitmaakt hoe veel je verdient, je toch altijd een stuk maand overhoudt? Waarom je altijd iets mankeert of je lichaam maar niet zo kunt vormen als je zelf wilt?

Dit heeft te maken met de overtuigingen die je onbewust over jezelf en de mensen en wereld om je heen hebt. Je trekt namelijk automatisch de dingen aan die corresponderen met hoe jij over jezelf en het leven denkt. Zo werkt het Universum.

Stel je onderbewuste voor als een computer die op een bepaalde manier geprogrammeerd is. Sommige programmeringen zijn goed voor je en leveren positieve dingen op. Je bent bijvoorbeeld door ervaringen die je in je leven gehad hebt geprogrammeerd dat je alleen maar liefdevolle relaties aantrekt en dat gebeurt dan ook.

Maar iedereen heeft ook programmeringen die niet goed of zelfs schadelijk voor je zijn. Dit zijn overtuigingen die je je door mensen hebt laten aanpraten of die je jezelf hebt aangepraat toen je klein was.

Als je als kind telkens van je ouders te horen kreeg of het gevoel kreeg dat je dom was, dan heb je die overtuiging in je programmering opgenomen en zul je alleen mensen en situaties aantrekken die overeenstemmen met deze overtuiging en die je dus dom laten voelen. Waardoor dit gevoel weer bevestigd wordt en je je nog dommer voelt. Een vicieuze cirkel dus. Maar gelukkig kun je hier zelf iets aan doen met behulp van affirmaties.

Een positieve tegenhanger

Een affirmatie is een positieve tegenhanger van de negatieve overtuiging die je hebt. Dus de affirmatie voor “Ik ben dom” is “Ik ben slim”. Als je dit zinnetje heel vaak herhaalt (honderden keren), dan herprogrammeer je als het ware je onderbewuste. Ga maar na: als je vader elke dag 1x tegen je zegt dat je dom bent, dan voel je je na een tijd ook echt dom. Stel hij doet dat al 10 jaar lang, dan heb je al 10 jaar x 365 dagen = 3.650 x hetzelfde zinnetje gehoord!

Gelukkig hoef je een affirmatie meestal niet zo vaak te zeggen. Omdat je er bewust mee bezig bent, werkt een affirmatie een stuk sneller. Door de herhaling wordt de positieve tegenhanger op een gegeven moment verankerd in je onderbewuste waardoor je positieve ervaringen en mensen aan gaat trekken. Je hoeft een affirmatie niet te geloven, als je het zinnetje maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het waar.

Klinkt eenvoudig nietwaar? En dat is het eigenlijk ook. Het is alleen wel belangrijk dat je affirmaties goed toepast. Waar moet je op letten?

  • Probeer de affirmatie zo goed mogelijk op je negatieve overtuiging aan te passen. Met andere woorden: probeer uit te vogelen waar het probleem precies zit. Kom je altijd geld tekort? Dan kan dit zijn omdat je de overtuiging hebt dat je overvloed niet verdient of omdat overvloed alleen maar tot problemen leidt. Misschien voel je je wel schuldig als je het beter hebt dan anderen. Dit is heel erg afhankelijk van je ervaringen en wat je van de mensen om je heen meegekregen hebt. Toch kunnen de bovenstaande voorbeelden alledrie leiden tot een gebrek aan overvloed. Maar de affirmatie “Overvloed is veilig” heb je nodig als je ervan overtuigd bent dat overvloed tot problemen leidt en niet als je je schuldig voelt over je overvloed. Een betere en effectievere affirmatie zou dan zijn “Ik mag genieten van overvloed”.
  • Formuleer de affirmatie op de juiste manier.

Dit is heel belangrijk en hier gaat het bij veel mensen mis. Je onderbewuste werkt op een bepaalde manier, dus de boodschappen die aan je onderbewuste geeft moeten helder zijn. Dit houdt in:

1. Zet een affirmatie altijd in de positieve vorm. Gebruik dus niet: ‘Geen’, ‘Niet’, ‘Nooit’, ‘Niemand’, etc.

Niet: Ik ga geen slechte relaties meer aan. Ik ben niet dom.

Wel: Ik kies voor liefdevolle relaties. Ik ben slim.

 

2. Zet een affirmatie altijd in de tegenwoordige tijd. Zeg het alsof het al zo is.

Niet: Ik ga slank worden. Ik word rijk.

Wel: Ik heb een prachtig lichaam. Ik trek rijkdom aan.

 

3. Hou een affirmatie zo kort en bondig mogelijk. Een korte, heldere boodschap pikt je onderbewuste veel gemakkelijker op. Bovendien is het een stuk makkelijker om te herhalen.

Niet: Ik heb werk dat ik leuk vind, waarin ik mijn creativiteit kwijt kan en waar ik gewaardeerd word.

Wel: Ik heb de juiste baan op het juiste moment.

 

4. Blijf bij jezelf. Je kunt alleen jezelf veranderen, een ander kun je nooit veranderen. Zoek de oorzaak van je probleem bij jezelf en bij je eigen gedrag en werk daaraan.

Niet: Mijn man is lief voor mij.

Wel: Ik omring mij met lieve mensen.

 

Neem de tijd en blijf volhouden. Je kunt je negatieve overtuiging jaren achter elkaar gehoord hebben. Verwacht daarom niet dat je positieve affirmatie van de ene op de andere dag werkt. Het zal geen jaren duren, maar het kan een tijdje duren. Blijf gewoon regelmatig je affirmatie herhalen. Als je in de auto op weg naar je werk bent, als je op het toilet zit of als je onder de douche staat. Het hoeft niet hardop (het mag natuurlijk wel!), gewoon in jezelf werkt het ook al prima. Ook hoef je de affirmaties niet met aandacht te zeggen, allemaal achter elkaar te zeggen of ze te tellen. Doe het op jouw manier in jouw tijd, dan werkt het het beste.

En als je een beetje hulp nodig hebt, kijk dan eens bij mijn affirmatie video’s op YouTube. Ik heb affirmaties over verschillende onderwerpen, er zit vast wel iets voor je tussen!

Affirmaties voor meer Geld

Zeg deze affirmaties na om meer geld in je leven uit te nodigen en om negatieve overtuigingen los te laten die het je beletten om meer geld te hebben of te ontvangen.

Contact

 

 

Heb je een vraag, opmerking of wil je gebruik maken van één van mijn diensten?

Vul dan je contactgegevens in in het onderstaande formulier.